Culver’s / Mixed-use

Architecture. Multi-Family. Mixed Use. New Construction.

Balancing Needs and Maximizing Qualities

My client was a Culver’s franchisee who brought Culver’s to the Chicago area. For his first store in Chicago, on a lot near Wrigley Field, the economics of the project dictated it would be the first Culver’s in a multi-story, mixed-use building.

The design of the building had to reconcile two conflicting internal needs. The restaurant had to stand out clearly on the busy street, and the apartments had to be appealing enough to overcome the stigma associated with living above a fast food restaurant.

Maximizing the value of the apartments meant maximizing their appeal to renters. The units were designed to feel more like houses, with large windows, entry halls, generous outdoor spaces, and where possible, natural light from more than one direction. Four of the six units were designed as duplexes, with three having expansive roof decks and trellises.

To clearly differentiate the restaurant and residential portions, the classic Culver’s blue was used to call out the first floor restaurant and signage tower, while the residential portions were expressed with wood finish Nichiha panels, sunscreens and trellises.

Project Information and Credits:
Firm: Avery Architecture & Design
AAD Project Team: Richard Avery, Design Lead; Ashley Featherstone, Design Intern
Location: Chicago, IL
Scope: New mixed-use retail and multi-family building
Services: Architecture
Size: 15,000 sf, 4 floors
Budget: Approximately $6m for all construction & FF&E
Client: Justin Obriecht, Culver’s franchisee
Structural Engineer: Louis Shell Structures
MEP Engineer: Cartland Kraus Engineering
Builder: NA
Renderings: Wendy Avery